Noutăți

TRĂIEȘTE CURAT, COLECTEAZĂ SEPARAT!

Campania de informare si de conștientizare a publicului – perioada septembrie- decembrie 2023

Campania de informare și conștientizare a publicului ”Cu toții avem obligații legale!” este în plină desfășurare in Județul Hunedoara, fiind organizată de ADI S.I.G.D. Hunedoara și operatorul Supercom, cu implicarea Unităților Administrativ Teritoriale.

 La începutul lunii trecute, ideea unei ample campanii de conștientizare a publicului legat de problema deșeurilor aruncate fără noimă, despre drepturi, dar și obligații legale, avea să fie pusă în practică de către ADI S.IG.D. Hunedoara și Supercom, fiind la linia de start. Acum, lucrurile prind contur.

 Bun-simț, dar mai ales rol civic

,, Au fost alocate acestui demers 100.000 de broșuri distribuite prin intermediul UAT-urilor din județ și prin reprezentanții ADI S.I.G.D Hunedoara, 10.000 de afișe lipite în diverse puncte de interes și foarte circulate, precum și la asociațiile de proprietari, iar 10.000 de avertizoare sunt lipite de către operatori în zona plurifamilială din mediul urban, cât și în zonele rurale, mai precis pe recipienții  de colectare unde conținutul acestora este găsit neconform. Pliantele s-au distribuit și în paralel cu sacii colorați, pentru a fi siguri că informația va ajunge cât mai repede. La sala de ședințe a Consiliului Local Deva a fost organizată o întrunire cu asociațiile de proprietari de către un reprezentant al ADI S.I.G.D. Hunedoara. S-a discutat, printre altele, despre generarea cât mai separată a deșeurilor, despre depunerea corectă a acestora, modificările de ordin legislativ, identificarea societăților comerciale care nu-și declară corect cantitățile de deșeuri generate și le elimină tot la platformele plurifamiliale, încărcând facturile devenilor, etc. S-au spus of-uri, s-au schimbat păreri și propuneri, s-a creat o pârghie productivă de comunicare. Trebuie să fim bine înțeleși: nu urmărim să facem nici dirigenție, nici să mustrăm sau să arătăm cu degetul spre o localitate sau o zonă anume, ci interesul nostru este să punem în temă și să invităm lumea la cooperare. În foarte multe domenii, la ora actuală lipsește prevenția. Nu vizăm amenzi usturătoare – până la urmă pentru că neținându-se cont de reguli, se încalcă legea, ci încă mergem pe premisa faptului că oamenii vor fi receptivi și poate nu peste noapte, dar într-un timp foarte scurt se vor adapta și vor face ce trebuie. Dar dacă nici așa nu avem semne bune, atunci legea își va intra în drepturi. Avem toată bunăvoința și depunem efort în acest sens, dar rugăm respect și înțelegere. (…) Afișele exemplifică în mod clar cum trebuie colectate deșeurile și care sunt culorile aferente. Colectarea selectivă trebuie făcută selectiv. Nu există parțial. Repetăm exemplul folosit de nenumărate ori, și anume că o singură pungă de mixt rezidual, aruncată necorespunzător, într-un container galben, spre exemplu, îl transformă în deșeu infestat. Conținutul va fi ridicat de către operator, dar va fi direcționat la deșeuri mixt reziduale”, transmitem către toți utilizatorii serviciului de salubrizare,  ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara.

Cetățean, operator – implicarea e comună

De altfel, mesajul este transmis punctual în materialele de informare distribuite, fiind promovate modalitatea corectă de depunere a deșeurilor (containere și culori), sancțiunile care pot fi date în cazul nerespectării prevederilor legale și s-au inclus datele de contact ale operatorului, în caz că cineva optează pentru sesizări. Reamintim că nerespectarea cadrului legislativ prevăzut prin OUG 92/2021 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă pentru persoanele fizice şi pentru persoanele juridice, în conformitate cu dispoziţiilor Art.62.

Scroll to top